پروازهای بسیاری از خطوط هوایی در خاورمیانه همچنان مختل باقی مانده است
با اینکه بیش از دو هفته از اعلام آتشبس جنگ میان ایران و اسرائیل میگذرد، پروازهای بسیاری از خطوط هوایی در خاورمیانه همچنان مختل باقی مانده است.
فرودگاه امام خمینی تهران ۱۳ تیرماه پس از ۲۰ روز بسته بودن آسمان ایران بهخاطر حملات اسرئیل با نشستن یک پرواز از شرکت هواپیمایی فلای دوبی بازگشایی شد، اما آثار بسته بودن حریم هوایی و نگرانیهای امنیتی همچنان بر ترافیک هوایی کل منطقه آشکار است.
در ایران نیز فعالیت مجدد فرودگاههای ایران در حالی است که برای تمامی فرودگاههای غرب کشور محدودیت زمانی برای پروازها از ۵ صبح تا ۱۸ بعدازظهر در نظر گرفته شده است.
خبرگزاری رویترز فهرستی از تعلیق پروازهای منطقه را منتشر کرده که در میان آنها لغو پروازها به دو مقصد ایران و اسرائیل به این قرار اعلام شده است:
- تمامی پروازهای «امارات» به تهران تا ۱۷ ژوئیه (۲۶ تیر)
- پروازهای لوفتهانزا به و از تهران تا ۱۷ اوت (۲۶ مرداد)
- تمامی پروازهای پگاسوس ترکیه به ایران تا پایان ژوئیه (۹ مرداد)
- پروازهای قطر ایرویز به ایران تا اطلاع ثانوی
براساس این گزارش، پروازهای شماری از خطوط هوایی اروپایی ازجمله لتونی، فرانسه، هلند، ایتالیا، آلمان، ایرلند و مجارستان به اسرائیل نیز همچنان تا تاریخهای متفاوت در حالت تعلیق قرار دارند.
هشدار مای ساتو در مورد اعدام قریبالوقوع سه زندانی سیاسی در ایران
گزارشگر ویژهٔ سازمان ملل برای حقوق بشر در ایران با اعلام اینکه سه زندانی سیاسی عرب در ایران با خطر اعدام قریبالوقوع مواجهاند، از مقامات تهران خواست اجرای این اعدامها را متوقف کنند.
مای ساتو امروز پنجشنبه ۱۹ تیر در شبکهء ایکس به فارسی نوشت: «گزارشهایی دریافت کردهام که از احتمال اعدام قریبالوقوع سه زندانی سیاسی عرب، علی مجدم، معین خنفری و محمدرضا مقدم خبر میدهند. آنها علیرغم وجود ادعاهایی مبنی بر نقض جدی اصول دادرسی عادلانه و اخذ اعترافات تحت شکنجه، در خطر اعدام به اتهام بغی قرار دارند.»
خانم ساتو خواستار توقف اجرای این احکام اعدام شده و به مقامات تهران یادآوری کرده است طبق میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی که ایران نیز به آن ملحق شده، «مجازات اعدام نباید برای جرائم امنیتی با تعاریف کلی (یا مبهم و غیردقیق) اعمال شود».
گزارشگر ویژهٔ سازمان ملل برای حقوق بشر در ایران تأکید کرده است که جهان نظارهگر رفتار مقامات ایرانی با مردم خود از جمله با زندانیان سیاسی است.
گزارشگران ویژه سازمان ملل از جمله مای ساتو تیرماه نیز در بیانیهای که از سرکوب مخالفان سیاسی و منتقدان در ایران در پی برقراری آتشبس میان ایران و اسرائیل ابراز نگرانی کرده بودند.
خانم مای ساتو همان روز به حکومت جمهوری اسلامی هشدار داده بود: که «دولتها نباید از شرایط پس از درگیری [جنگ] به عنوان فرصتی برای افزایش سرکوب اقلیتهای اتنیکی و مذهبی و همینطور مخالفان استفاده کنند.»
قوه قضاییه پس از جنگ میان ایران و اسرائیل در کمتر از دو هفته شش زندانی سیاسی را اعدام کردند.
انفجار در یک برج مسکونی در چیتگر تهران
پس از انتشار تصاویری از انفجار در یک برج مسکونی در تهران، خبرگزاری صداوسیما بهنقل از سخنگوی سازمان آتشنشانی تهران مدعی شد این انفجار حاصل از نشت گاز بوده است.
ساعتی پیش از آن کانال «وحید آنلاین» تصاویری را منتشر کرده بود که از وقوع انفجار در یک برج در شهرک چیتگر تهران در روز ۱۹ تیر خبر میداد.
گفته میشود انفجار در یکی از واحدهای برج پامچال ۹ مشهور به «برج کارکنان سازمان قضایی نیروهای مسلح» صورت گرفته است.
خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، بهنقل از سخنگوی سازمان آتش نشانی شهرداری تهران اعلام کرد «این ساختمان از روز گذشته مجهز به گاز شهری شده و پیش از این از کپسول استفاده شده است». رادیوفردا مستقلاً نمیتواند این ادعا را تأیید یا رد کند.
در همین حال خبرگزاری میزان، وابسته قوه قضاییه، نیز ادعا کرد «انفجار در برج چیتگر بهدلیل بیاحتیاطی مالک در نشت و تجمع گاز بوده است و هیچ ارتباطی با اقدامات تروریستی ندارد».
خبرگزاری ایسنا نیز گزارش داد «این حادثه هفت مصدوم برجای گذاشت که پس از انجام اقدامات اولیه به مراکز درمانی اعزام شدند».
در هفتههای اخیر، پس از اعلام آتشبس در جنگ میان ایران و اسرائیل، مواردی از انفجار در واحدهای ساختمانی گزارش شده که مقامات آن را انفجار ناشی از نشت گاز معرفی کردهاند. از جمله انفجار در یک واحد مسکونی در جنتآباد تهران در روز چهارم تیر و انفجاری مشابه در همان روز در کرمانشاه.
وزیر خارجه آلمان: ایران باید به حوثیها برای پایان دادن به حملاتشان فشار بیاورد
وزیر خارجه آلمان از ایران خواست به حوثیها برای پایان دادن به حملاتشان به کشتیها فشار بیاورد و گفت این وضعیت «نشان میدهد ما به توافق با ایران در سطحی کلی نیاز داریم، نه تنها دربارهٔ توسعه یا احتمال توسعهٔ سلاح هستهای؛ بلکه باید در مورد رفتار منطقهای ایران هم به تفاهم برسیم.»
یوهان وادفول، وزیر خارجه آلمان، روز پنجشنبه اعلام کرد انتظار دارد ایران از نفوذ خود بر شبهنظامیان حوثی در یمن استفاده کند تا آنان حملات به کشتیها در دریای سرخ را متوقف کنند.
وادفول در یک کنفرانس خبری در وین، همراه با همتایان اسرائیلی و اتریشی خود، گفت: «ما این اقدام را به شدیدترین شکل ممکن محکوم میکنیم و انتظار داریم ایران از نفوذ خود بر حوثیها استفاده کند تا به این موضوع پایان دهد.»
شبهنظامیان حوثی در یمن از حدود یک ماه پس از حملهٔ گروه افراطی حماس به اسرائیل، با ادعای حمایت از فلسطینیها، حدود ۷۰ فروند کشتی تجاری را که در دریای سرخ و خلیج عدن در حرکت بودهاند، با موشک، پهپاد و یا حمله از شناورهای کوچک هدف قرار داده و تا کنون چهار کشتی را غرق کرده و بر یک کشتی دیگر مسلط شدهاند.
حوثیها تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران هستند اما مقامات تهران ادعا میکنند آنان در اقدامات خود مستقل عمل میکنند.
یک شهروند دیگر اسرائیلی به ارتباط با عامل اطلاعاتی ایران متهم شد
دادستانی اسرائیل علیه یک مرد ۲۷ ساله به ظن ارتباط با عامل اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران و انجام «دهها مورد از اقداماتی» که مأمور ایرانی به او محول کرده بود، به دادگاهی در شهر تلآویو کیفرخواست ارائه کرده است.
رسانههای اسرائیل پنجشنبه ۱۹ تیر با اعلام این خبر گزارش دادند کیفرخواست دادستانی علیه این شهروند اسرائیل به نام اُور بِیلین بر اساس گزارش پلیس و شینبت، تشکیلات امنیت داخلی اسرائیل، از بازجوییهای انجامشده از مظنون تنظیم شده است.
در کیفرخواست آمده است که مأمور ایرانی خود را با نام عبری «یونی» معرفی کرده و از طریق پیامرسان تلگرام با آقای بیلین که از ساکنان شهرک بئریعکوو در نزدیکی تلآویو است، تماس گرفته بود.
کیفرخواست مدعی است که آقای بیلین در تماسهایی که «چند ماه طول کشید»، حدود ۹ هزار دلار را بهصورت رمزارز از مأمور ایرانی دریافت کرده بود.
گزارش کامل را در لینک زیر بخوانید.
گزارش کمیتهٔ اطلاعات و امنیت مجلس عوام بریتانیا دربارهٔ افزایش تهدیدهای امنیتی ایران
کمیتهٔ اطلاعات و امنیت مجلس عوام بریتانیا بر اساس گزارشهای دریافتی از تشکیلات اطلاعاتی این کشور به این ارزیابی رسیده که اقدامات ارعابآمیز از سوی جمهوری اسلامی ایران برای بریتانیا، شهروندان و منافع این کشور «به میزان زیادی افزایش یافته است».
گزارش ۲۶۰ صفحهای این کمیته که پنجشنبه ۱۹ تیر منتشر شد، ازجمله به تهدیدهای ترور علیه مخالفان جمهوری اسلامی ایران که ساکن بریتانیا هستند، اشاره کرده است.
در این ارتباط، بیشترین شواهد در مورد تلاشها برای سوءقصد به جان دستاندرکاران شبکههای فارسیزبان مستقر در بریتانیا گردآوری شده است.
این گزارش جمهوری اسلامی ایران را متهم کرده که از آغاز سال ۲۰۲۲ دستکم در ۱۵ مورد تلاش برای کشتن یا ربودن شهروندان بریتانیا یا ساکنان این کشور دخیل بوده است.
گزارش منتشرشده تحرکات جمهوری اسلامی ایران در یک دورهٔ دو ساله تا اواسط تابستان ۲۰۲۳ را بررسی کرده است.
گزارش کمیته نوشته است که اقدامات تهدیدآمیز ایران در این دوره با تهدیدات ناشی از روسیه و چین قابل مقایسه است، هرچند که تحرکات ایران در قیاس با روسیه و چین کمتر جنبهٔ راهبردی دارد.
کمیتهٔ اطلاعات و امنیت مجلس عوام بریتانیا وظیفهٔ نظارت بر سازمانهای جاسوسی این کشور را برعهده دارد.
کِوان جونز (لرد بیمیش) که رئیس کمیتهٔ یادشده است، گفت ایران تهدیدی گسترده، مداوم و غیرقابلپیشبینی برای بریتانیا، شهروندان و منافع آن ایجاد میکند. او افزود: «ایران در طیف کاملی از انواع تهدیدهایی که باید نگران آنها باشیم، فعال است.»
کمیتهٔ اطلاعات و امنیت پارلمان همچنین به حملات سایبری ایران علیه بخشهای خدمات مالی و پتروشیمی بریتانیا اشاره کرده و این کشور را در این مورد آسیبپذیر توصیف کرده است.
روزنامهٔ گاردین هم نوشت برخی نمایندگان ارشد مجلس عوام که به گزارشهای اطلاعاتی محرمانهٔ بالادستی دسترسی دارند، انتقاد دارند به اینکه دولت بریتانیا نگرانی خود از ایران را تنها به برنامهٔ هستهای تهران محدود کرده بود.
کاتز: اجازه نمیدهیم ایران دیگر تهدیدی برای اسرائیل باشد
وزیر دفاع اسرائیل میگوید ایران تلاش خواهد کرد از هر راهی که برایش مقدور باشد، توانمندی خود را احیا کند ولی ما اجازه نخواهیم داد که دیگر تهدیدی برای اسرائیل باشد.
ییسرائل کاتز چهارشنبهشب در آیین پایان تحصیل دانشجویان دوره امنیت ملی با شرکت ایال زمیر، رئیس ستاد ارتش اسرائیل، گفت: «دشمن در حال بررسی (خسارتهای وارده از جنگ ۱۲ روزه) و آماده شدن خود است اما اسرائیل باید گامهایش را تشدید کند تا اجازه ندهد که ایران دوباره به یک تهدید تبدیل شود».
آقای کاتز گفت اسرائیل باید طرح خود برای جلوگیری از احیای توان دوباره عملیاتی ایران را تهیه و اجرایی کند؛ باید توان خود را چنان ارتقا دهد که از هرگونه احتمال غافلگیرشدن جلوگیری کند.
همزمان، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل که در سفر رسمی به آمریکا به سر میبرد، روز چهارشنبه در گفتوگو با شبکه فاکسبیزنس گفت اسرائیل پس از عملیات مشترک اخیر با آمریکا علیه جمهوری اسلامی، «چهره خاورمیانه را تغییر داده است».
او گفت ما محور ایران را شکست دادیم، ایران دیگر یک جالوت شکستناپذیر نیست، میتوانست ظرف یک سال یک یا چند بمب داشته باشد، توان موشکیاش را افزایش داده بود تا هر ماه ۳۰۰ موشک بیشتر تولید کند که در پنج سال آینده ممکن است به ۲۰ هزار موشک برسد و اگر اسرائیل اقدام نمیکرد، مرده بود.
به گفته نتانیاهو، مقامات ایران «ترسیدهاند، (زیرا) قدرت تنها و مشترک آمریکا و اسرائیل را لمس کردند؛ کاری که بر همه خاورمیانه و تمامی جهان تأثیر گذاشته و همه دنیا شاهد آن است».
بنیامین نتانیاهو گفت اقدام مشترک اسرائیل و آمریکا، میتواند دوباره و سهباره هم تکرار شود.
او افزود: ایرانیها قدرت ما را درک کردند و اگر ما این خطر را برطرف نکرده بودیم، چاقوی هستهایشان روی گردن ما بود.
تهدید تکرار اعدامهای ۶۷؛ مهدی اصلانی: میخواهند با سرود ای ایران طنابکُش کنند
به دنبال تشدید فضای امنیتی در ایران پس از حملات اخیر اسرائیل و آمریکا، خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران، روز ۱۷ تیر یادداشتی منتشر کرد که عنوان آن چنین بود: «چرا باید تجربه اعدامهای ۶۷ را تکرار کرد؟»
در این یادداشت، اعدامهای دستهجمعی زندانیان در تابستان ۱۳۶۷ به عنوان «یکی از کارنامههای درخشان جمهوری اسلامی» یاد شده و در آن آمده است: «به نظر میرسد که امروز زمان تکرار این تجربه موفق تاریخی است».
مهدی اصلانی، از زندانیان سیاسی پیشین و جان به در بردگان اعدامهای سال ۶۷، دربارهٔ این گونه تحلیلها به رادیو فردا گفت: «تلاش آن است اینبار در غیبتِ رهبرِ تونلمکان به جای سردادنِ بسمالله قاسمالجبارین با سرود ای ایران، طنابکُش کنند تا ساختار و اقتدار ترکخورده قدرت را ترمیم کنند».
هاآرتص: اطلاعات هزاران اسرائیلی شاغل در نهادهای حساس لو رفته است
روزنامه «هاآرتص» روز چهارشنبه در گزارشی نوشت: گروهی از هکرهای وابسته به جمهوری اسلامی ایران اطلاعات هزاران اسرائیلی را که در نهادهای حساس این کشور مانند ارتش و سازمانهای امنیتی کار میکنند، در فضای مجازی منتشر کردند.
این روزنامه افزود: انتشار آنلاین اطلاعات ماه گذشته رخ داد و علاوه بر نقض حریم خصوصی این افراد، ممکن است آنها را به هدفی برای دستگیر شدن در کشورهای خارجی یا برای حملات فیزیکی توسط «عناصر متخاصم» تبدیل کند.
این گزارش حاکی است اسامی افرادی از کارکنان وزارت دفاع، دفتر نخستوزیری، پرسنل نیروی هوایی از جمله مأموران خدمت در یگانهای عملیاتی مانند توسعهٔ موشک یا بخش دفاع هوایی در میان فهرست یادشده بوده است.
هاآرتص نوشت با ۲۵۰ تن از کسانی که نامشان در پایگاه دادههای منتشرشده بود، تماس گرفته و از پاسخ افراد پی برده است که هیچ منبع رسمی اسرائیلی آنها را در جریان قرار نداده است.
یکی از کسانی که مورد گفتوگوی این روزنامه قرار گرفته، این نشت دادهها را «ترسناک» خوانده است.
به نوشتهٔ هاآرتص، هک یک پایگاه دادهها که افراد در جستجوی مشاغل مورد نظر خود سوابق شغلی و اطلاعات شخصی خود را به آن فرستادهاند، پارسال صورت گرفته است.
نهادهای رسمی اسرائیل در این باره اظهارنظر نکردهاند اما روزنامهٔ هاآرتص با بررسی دادهها، هک انجامشده را ظاهراً معتبر دانسته است.
از سوی دیگر، ماه گذشته در جریان جنگ ۱۲ روزهٔ اسرائیل و ایران، گروه هکری «گنجشک درنده» که با نهادهای اطلاعاتی اسرائیل مرتبط شناخته شده، از هک بانک سپه و صرافی رمزارز ایرانی «نوبیتکس» خبر داد و آنها را منابعی برای تأمین مالی تروریسم از سوی جمهوری اسلامی نامید.
یک مقام اسرائیلی: اورانیوم غنیشدهٔ ایران پیش از حمله آمریکا جابهجا نشده بود
خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه با استناد به اظهارات «یک مقام ارشد اسرائیلی» نوشت اطلاعات اسرائیل حاکی است که اورانیوم غنیشدهٔ ایران در فردو، نطنز و اصفهان، پیش از حملهٔ آمریکا به این سه سایت هستهای، «جابهجا نشده بود».
این خبرگزاری به نام «مقام ارشد اسرائیلی» اشاره نکرده است. این منبع افزود که اورانیوم غنیشده در اصفهان هنوز ممکن است قابل جابهجایی باشد هرچند دسترسی به آن در شرایط فعلی که سایت بمباران شده است، بسیار دشوار خواهد بود.
نیکلاس لرنر، رئیس تشکیلات اطلاعات خارجی فرانسه، روز ۱۷ تیرماه در یک گفتوگوی رسانهای در پاریس گفت ارزیابی کشورش این است که بخش کمی از اورانیوم غنیشدهٔ ایران از بین رفته و بقیه آن در دست حکومت جمهوری اسلامی است.
مقام ارشد اطلاعاتی فرانسه گفت کشورش در مورد محل نگهداری اورانیوم غنیشدهٔ ایران «نشانههایی» در دست دارد اما «تا زمانی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی فعالیتهای خود را در ایران ازسرنگیرد، نمیتوان با قطعیت در این مورد سخن گفت».
ارزیابی «اطلاعات اسرائیل» در مورد سرنوشت اورانیوم غنیشدهٔ ایران، همزمان با ادامه دیدارهای نخستوزیر اسرائیل در واشینگتن با دونالد ترامپ و مقامات ارشد دولت او و رهبران کنگره منتشر شده است.
بنیامین نتانیاهو که در سفر خود به واشینگتن دو بار با دونالد ترامپ گفتوگو کرد، روز چهارشنبه با پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا، در پنتاگون دیدار کرد.
دفتر نخستوزیر اسرائیل اعلام کرد در نشست بنیامین نتانیاهو با پیت هگست، مسائل کلیدی امنیتی، از جمله مقابله با تهدید ایران، همکاری امنیتی منطقهای و تقویت مناسبات راهبردی بین اسرائیل و آمریکا بررسی شد.
وزارت دفاع آمریکا در بیانیهٔ خود در خصوص دیدار انجامشده در پنتاگون نوشت وزیر دفاع ایالات متحده از پرسنل شجاع آمریکایی که عملیاتی را در ایران انجام دادند که به جنگ ۱۲ روزه پایان داد و دیدگاه رئیسجمهور ترامپ مبنی بر «صلح از طریق قدرت» را محقق کرد، قدردانی کرد.
هگست افزود آمریکا تحت رهبری دونالد ترامپ به حمایت از اسرائیل و جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای متعهد است.