رئیسجمهور ایالات متحده اعلام کرد چون هفتهها مذاکره با اتحادیه اروپا و مکزیک به توافقی جامع منجر نشده، قصد دارد از اول ماه اوت تعرفهای ۳۰ درصدی بر واردات از این دو شریک عمدۀ تجاری وضع کند؛ اقدامی که واکنش سریع مکزیک و اروپاییها را در پی داشت.
دونالد ترامپ روز شنبه ۲۱ تیر ترامپ این پیام را در نامههایی جداگانه خطاب به اورسولا فندرلاین، رئیس کمیسیون اروپا، و کلودیا شینباوم، رئیسجمهور مکزیک، اعلام کرد و آنها را در شبکه اجتماعی خود تروث سوشیال نیز منتشر کرد.
اتحادیه اروپا و مکزیک در واکنش، این تعرفهها را «ناعادلانه» و «مخرب» خواندند، اما در عین حال گفتند به مذاکرات با آمریکا برای رسیدن به توافقی گستردهتر پیش از مهلت مقرر ادامه میدهند.
این هفته، ترامپ نامههای مشابهی برای ۲۳ شریک تجاری دیگر، از جمله کانادا، ژاپن و برزیل ارسال کرد که شامل هشدار درباره تعرفههایی از ۲۰ تا ۵۰ درصد بود. همچنین، تعرفه ۵۰ درصدی برای واردات مس نیز در نظر گرفته شده است.
به گفته ترامپ، نرخ ۳۰ درصدی مستقل از تعرفههای بخشی خواهد بود، به این معنا که تعرفههای فعلی ۵۰ درصدی بر فولاد و آلومینیوم و ۲۵ درصدی بر خودروها همچنان به قوت خود باقی خواهند ماند.
ضربالاجل اول اوت برای کشورها فرصت مذاکره جهت کاهش این تعرفهها را فراهم میآورد.
واکنش اتحادیه اروپا و مکزیک
اورسولا فندرلاین، رئیس کمیسیون اروپا، تهدید تعرفهای ترامپ را عاملی مخرب برای زنجیرههای تأمین دو سوی آتلانتیک خواند و گفت اتحادیه همچنان آماده تلاش برای رسیدن به توافق تا پیش از اول اوت است، اما در صورت لزوم عقب نخواهد نشست.
نمایندگان اتحادیه اروپا قرار است روز یکشنبه در مورد اقدامات بعدی گفتوگو کنند و وزیران تجارت اروپایی نیز روز دوشنبه در بروکسل جلسه اضطراری برگزار خواهند کرد. آنها باید تصمیم بگیرند که آیا در واکنش به تعرفههای جداگانه آمریکا بر فولاد و آلومینیوم، بر ۲۱ میلیارد یورو واردات آمریکایی تعرفه اعمال کنند یا تعلیق کنونی را که تا پایان روز دوشنبه ادامه دارد، تمدید کنند.
اگرچه اتحادیه اروپا تاکنون از اقدامات تلافیجویانه خودداری کرده، اما دو بسته آماده کرده است که در مجموع میتواند بر ۹۳ میلیارد یورو کالاهای آمریکایی اثر بگذارد.
کشورهای اروپایی نیز بهسرعت از موضع رئیس کمیسیون اروپا حمایت کردند. امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، خواستار دفاع قاطع از منافع اتحادیه شد و برخی مقامات اروپایی استفاده از ابزارهای «ضد اجبار اقتصادی» را هم محتمل دانستند.
با این حال آقای ترامپ گفته است در صورت واکنش اتحادیه، اقدامات مشابهی انجام خواهد داد.
در مکزیک، وزارت اقتصاد این کشور اعلام کرد این رفتار را ناعادلانه میداند و به تلاش برای رسیدن به توافق ادامه خواهد داد. این در حالی است که بیش از ۸۰ درصد صادرات مکزیک به آمریکا انجام میشود و اعمال چنین تعرفههایی میتواند ضربهای جدی به اقتصاد این کشور وارد کند.
دونالد ترامپ در توضیح وضع تعرفهها به کسری تجاری کالایی آمریکا با اتحادیه اروپا و نگرانی از قاچاق فنتانیل از مرز مکزیک اشاره میکند، اما تحلیلگران آن را تاکتیکی برای فشار در مذاکرات تجاری میدانند.
همزمان، نگرانیها دربارۀ تأثیر این تعرفهها بر رشد اقتصادی اروپا افزایش یافته است. بانک مرکزی اروپا هشدار داده تعرفۀ ۳۰ درصدی آمریکا میتواند رشد منطقۀ یورو را یک درصد کاهش دهد.
به گزارش رویترز، از زمان بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، موج تعرفههای او دهها میلیارد دلار درآمد ماهانه برای دولت آمریکا به همراه داشته است. طبق آمار وزارت خزانهداری ایالات متحده، درآمد حاصل از تعرفههای گمرکی آمریکا در سال مالی فدرال تا ماه ژوئن به بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار رسیده است.
بیشتر در این باره: توافق آمریکا و چین؛ تعرفهٔ ۵۵ درصدی بر واردات از چین و تأمین مواد معدنی کمیاب